Bewoners vertellen: Arjen Speelman en Dorien Bolhuis

Energiek Roderwolde is een werkgroep van Dorpsbelangen Roderwolde, Foxwolde, Sandebuur en Matsloot en probeert op verschillende manieren bij de inwoners de aandacht te vestigen op energiebesparing.

De gemeente Noordenveld wil in 2040 klimaatneutraal zijn en Roderwolde e.o. is benoemd om voor 2030 stappen te gaan zetten! Onderzoek heeft uitgewezen, dat er voor Roderwolde een individuele warmteoplossing de beste is. Dat betekent, dat iedere bewoner eigen keuzes maakt over het aardgasvrij maken van de woning. Daarbij kunnen Energiecoöperatie Noordseveld (ECN), de gemeente Noordenveld en Energiek Roderwolde ondersteuning geven.

We zijn langs geweest bij Arjen Speelman en Dorien Bolhuis en hebben over hun keuzes gesproken. Ze wonen aan het einde van de Hoofdstraat met hun dochters Marlou en Sara. Hun gezellige woning is oorspronkelijk van 1956 en sinds december 2015 in hun bezit. De eerste maanden daarna is er volop geklust om er in april 2016 te gaan wonen. Arjen heeft een bouwkundige achtergrond en er zijn heel bewust maatregelen genomen om energiezuiniger te worden en  het wooncomfort te vergroten: de woonkamer en de hal zijn voorzien van een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming (geen radiatoren meer) en boven is er tussen de balken isolatie aangebracht. En in alle kozijnen is HR++ glas aangebracht. Het aantal meters woonruimte was heel beperkt en daarom is er naar achteren uitgebouwd. Muren eruit en een nieuwe keuken en bijkeuken als resultaat. En boven daardoor een extra slaapkamer en een nieuwe badkamer. De buitenmuur van het oude gedeelte van het huis is vervangen door een nieuwe muur en er is in de spouw nieuwe isolatie aangebracht. In 2017 is ook het gehele dak vervangen en uiteraard geïsoleerd. Dat is gedaan door aannemer Noordhuis. De rest van de verbouwingen is gedaan met hulp van familie en vrienden. Arjen en Dorien zijn zich er terdege van bewust, dat ze daardoor in de kosten hebben kunnen besparen. Anderzijds zijn de subsidiemogelijkheden beperkter omdat die alleen uitgekeerd worden als het werk door een aannemer gebeurt! Daar kun je wat van vinden…

Zo is er een aantal jaren gewoond. Toch was het nog niet af. De mogelijkheid om van het gas af te gaan werd besproken met een installateur, die Dorien vanuit haar werk kent. En de conclusie was, dat het huis die mogelijkheid biedt! Daarom zijn in januari 2023 22 zonnepanelen geplaatst op de ook al nieuw gebouwde schuur, alvorens  in maart 2023 een 12 kw Ferroli warmtepomp is geïnstalleerd, met een subsidie van €3500. Bewust een pomp met meer vermogen, mede omdat die in aanschaf weinig duurder is. Begin 2024 zijn er nog 10 panelen bijgeplaatst om zelf alle stroom die nodig is te kunnen produceren. Dat was toen nog met in het achterhoofd, dat de politiek in de eerste kamer had besloten, dat de saldering zou blijven. Nog geen half jaar later waait de wind uit een andere hoek….

Nu na een jaar praktijkervaring met de nieuwe warmtepomp is de tevredenheid groot. Het huis is comfortabel warm en ook boven op de slaapkamers, waar nog radiatoren staan is voldoende capaciteit. Werd er in 2022 nog 1400 kuub gas verbruikt, dat is nu tot nul gereduceerd. Een enorme kosten besparing! Daar tegenover staat een stroomverbruik dat van 4000 kwh naar 7000 kwh is gegaan. Met de 32 zonnepanelen wordt dat ruimschoots geproduceerd. In de toekomst kan er gedacht worden aan accu’s en intelligente systemen, die het stroomverbruik kunnen reguleren.

Arjen en Dorien zijn blij met de maatregelen die ze hebben genomen en bevelen zeker aan om in stappen te gaan verduurzamen.