Warmtepomp

Meerdere mensen op 1 bron

Hierbij moet er wettelijk zijn afgesproken hoe de energie verdeeld gaat worden; bv middels een Vereniging Van Eigenaren of coöperatie.

Temperatuur

In principe zijn voor systemen voor vloerverwarming laag-temperatuur pompen afdoende. Wil je de warmtepomp aansluiten op radiatoren, dan moet je eigenlijk naar een hoog-temperatuur pomp overstappen. Luchtverwarming systemen zijn moeilijk te verduurzamen want daar moet 45 graden invloeien, dus is er eigenlijk altijd een hoog-temperatuur systeem nodig (laag-temperatuur zou altijd hard moeten werken om dat te halen).

Plaatsing en rendement

Je kun een warmte pomp ver van je huis plaatsen, maar dan moet er rekening gehouden worden met het soort wisselaar ivm met transportverlies. Bij een monoblok; warmtewisselaar op je warmte pomp die daarna het huis ingaat, gaan er 2 warme (water)leiding je huis in waar dus warmte verlies optreedt, waarvoor een maximale afstand van 5-10 meter wordt aangeraden. By een hydrosplit unit gaat de koelvloeistof via leidingen eerst naar de wisselaar die in je huis staat waardoor het verlies dus minder is. Met een split unit gaat er warm gas van je pomp naar de wisselaar in je huis en is er geen rendementsverlies. Bij deze laatste heb je wel een gekwalificeerde installateur nodig die met gasleidingen mag werken, en die is moeilijk te vinden.
Bij een lucht-water warmtepomp heb je de aanzuiging het liefst in de luwte en op het noorden (om koude oostenwind te vermijden. Doe je dit niet dat zal de pomp meer moeite hebben om warmte te onttrekken aan de inkomende lucht (die is immers kouder).

Geluid

Met name bij met lucht-water warmtepompen moet je in de gaten houden dat je je buren niet opzadelt met geluidsoverlast. Volgens de wet mag er 40 dBa per perceel op 1 meter afstand van dat perceel zijn, waarbij de stelregel is dat per verdubbeling van afstand er 3 dBa vanaf gaat. (Note; een lucht-lucht warmte pomp is een airco)

Type warmtepompen

Er zijn twee soorten warmte pompen

  1. Lucht-water pomp; kan ook je huis koelen, maar dat hoeft niet. Theoretisch is het mogelijk om de koel- en warm cyclus om te laten draaien naar gelang van de temperatuur in de ruimte. Deze pomp maakt in de winter meer lawaai doordat er omgeschakeld moet worden tussen een warm- en dooi-cyclus.
  2. Water-water pomp; hiervoor is een water reservoir nodig. Warmte wordt onttrokken aan de waterbron om een bron van warm water voor het huis te krijgen. Middels een warmtewisselaar (met compressor op stroom) wordt er dan een nog hogere temperatuur water gecreëerd dan er in de aanvoer zit.
    Een water-water pomp haalt warmte uit de grond. 10-15% minder efficiënt dan lucht-warmtepomp; er moet water/koelvloeistof rondgepompt worden. Die moet dan in de winter ook de grond verwarmen (en koelt het huis in de zomer) Gebeurd dit niet, dan neemt de efficiënte na een paar jaar snel af omdat de grond mogelijk niet snel genoeg weer opwarmt.

We kunnen twee type warmtebronnen hebben voor een water-water warmtepomp:

Een horizontale bron of een verticale bron.

Hoe diep de slang de grond in moet voor een verticale bron hangt af van vraag naar warmte en is dus onder andere afhankelijk van de grootte van het huis en de warm water vraag. Voor een horizontaal systeem heeft de warmtevraag invloed op de grootte van het oppervlak dat nodig is om de buizen in te leggen. Bij een horizontale bron moet er goed gekeken worden hoe diep die moet komen te liggen (op 1 meter diep is de efficiëntie minder dan op 2 meter) en wat voor grondsoort er aanwezig is.