Pas gescand: Inge Noordhof en Rina Jansma

In de serie Energiek Roderwolde vandaag: de warmtescan. Inge en Rina hebben hun woning laten scannen met een thermografische camera. Dat is een camera die de sterkte van infrarood licht meet. Daarmee kunnen de verschillen in temperatuur worden bepaald.

Hoe werkt dat? Rina:

Roel Westerhof van de Energiecoöperatie Noordseveld is bij ons geweest met zo’n mooie camera. Hij heeft eerst aan de buitenkant foto’s genomen in de ochtendkou, want het moet flink koud zijn buiten en flink warm binnen. Het huis moet flink worden opgestookt. Daarna heeft hij binnen in huis foto’s gemaakt. Hij heeft ook informatie opgevraagd over gas- en elektriciteitsverbruik, bouwwijze en isolatie. Uit de metingen bleek dat onze woning behoorlijk goed is geïsoleerd is, er waren geen zwakke punten, wat best bijzonder is. Op het gebied van elektriciteitsgebruik valt er nog wel wat te verdienen, veel meer verlichting kan op led, we kunnen kijken naar het verbruik van apparaten, zeker oudere koelkasten verbruiken veel. Het was voor mij een goede bewustwording van ons gedrag. Ons elektrisch verbruik is aan de hoge kant, er valt zeker wat te verdienen!

Inge heeft Richard Ton op bezoek gehad:

Bij ons werd direct duidelijk dat de voorgevel en de kozijnen niet isolerend zijn. Daar hebben we behoorlijk warmteverlies. Binnen was het op één plek bij een kozijn echt maar 0 graden, daar schrok ik wel van. Op verschillende plekken zit erg veel kou, dus daar valt nog wel wat aan te doen. Wat ik belangrijk vind is dat het wooncomfort nog wel omhoog kan, dat is waar ik eigenlijk het meest aan hecht. Ook een voorbeeld: bij de nieuwe dakkapel sluit het lood niet goed aan, de camera ziet dat direct, dat is een gemakkelijk puntje om te verhelpen. Ook blijkt er via een ventilatierooster veel warmte naar buiten te komen, hoe kan dat? De eerste actie die we willen gaan doen is in elk geval om met een endoscoop in de spouw te kijken, om na te gaan hoe de gevel beter geïsoleerd kan worden. Dat kan energie-adviseur Anita Speelman voor ons doen. Ik vond het heel verhelderend! Het geeft mooi aan waar we het best mee aan de slag kunnen. Je ziet alles!

Als u mee gaat doen aan het project Energiek Roderwolde dan kunt u voor 10 euro een warmtescan laten maken van uw huis. Dat is een speciaal aanbod van dit project, doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *