Energie Zuinig Wonen advies

Enige tijd geleden hebben wij een warmtescan laten maken van onze woning. Deze scan riep vragen op wat betreft de isolatie van onze woning. In navolging hierop hebben we een Energie Zuinig Wonen advies aangevraagd bij Anita Speelman van ZuinigWonen. Anita is op 6 maart bij ons langs geweest.

Ze startte met het aansluiten van een CO2-meter (kooldioxide meter) in de woonkamer. De CO2-concentratie zegt iets over de kwaliteit van de ventilatie in de woning. Na een aantal inventariserende vragen over het bouwjaar van de woning, het aantal bewoners, het verbruik en de huidige isolatie van de woning is Anita alle vertrekken en ramen  van het huis gaan opmeten om de oppervlakte van de woning en de constructies te kunnen berekenen.

Omdat het voor ons niet duidelijk was óf en hoe de spouwmuren waren geïsoleerd heeft Anita met een zogenaamde endoscoop (lampje met camera) in onze spouwmuur gekeken. Haar conclusie was dat onze spouwmuur wel met glaswol was geïsoleerd. Op de warmtescan was te zien dat het niet overal meer even goed bevestigd was in de spouwmuur. Een punt van aandacht dus!

De CO2-meter liet ondertussen een waarde zien van 1.362 ppm; tot 1.000 – 1.200 ppm is gezond en boven de 1.200 ppm geeft een ongezond leefklimaat weer. De CO2-concentratie daalde snel toen er 2 ramen open werden gezet en de deur naar de hal op een kier werd gezet. Nog een punt van aandacht dus. Door te ventileren breng je verse droge lucht binnen in de woning. Je verbetert hiermee de luchtkwaliteit in de woning en het kost minder energie om de verse droge lucht op te warmen dan de aanwezige warme vochtige lucht in de woning.

Ter plekke heeft Anita alle waarden in een programma ingevoerd en heeft het programma de energieprestatie van de woning uitgerekend. Toen dat klaar was heeft ze vervolgens alle mogelijke energiebesparende maatregelen ingevoerd met een indicatie van de kosten en heeft het berekeningsprogramma de energiebesparing per maatregel uitgerekend in euro’s per jaar. Ze heeft voor onze woning doorgerekend wat de investering en het rendement zou zijn als we:
–              de spouw na-isoleren met glaswol;
–              het dak van de zolderruimte en de CV kast gaan isoleren;
–              de radiatoren gaan vervangen door lage temperatuurradiatoren;
–              vraaggestuurde ventilatie zouden aanleggen;
–              de oudere dubbele beglazing vervangen door HR++glas.

Van te voren hadden wij gedacht dat we vooral aan de slag moesten met het goed isoleren van de spouw. Maar verrassend genoeg zou dat weinig rendement opleveren. Het dak van binnenuit isoleren (zolder en cv-kast) zou een veel grotere winst opleveren. En het is eenvoudig zelf te doen en kost weinig. En de beglazing vervangen door HR++, dat is nu nog niet nodig. Dat doen we het beste als de ramen echt lek zijn, voor nu doen ze hun werk nog prima.

Het advies was verhelderend, heeft ons tot nadenken gezet. Zuinig stoken en isoleren is goed maar vergeet niet te ventileren voor een gezond binnenklimaat. Verder hebben we geleerd kritisch te kijken naar een ruimte. Waar wordt het voor gebruikt en wanneer is het nodig dat de CV die ruimte de hele dag mee verwarmt of kunnen we bijvoorbeeld beter voor een kortere periode de ruimte elektrisch gaan verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen.

Hans en Inge Noordhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *