Windmolens

De oplettende reiziger, die via de Hooiweg en Matsloot naar de stad rijdt heeft ze al wel gezien: de windmolens langs de A7. Deze twee windmolens zijn van EAZ (Enschede Aan Zee) en zijn gemaakt in Hoogezand. Met hun ashoogte van ca. 15 m behoren ze tot de kleine windmolens. Eén zo’n molen levert jaarlijks ongeveer net zoveel stroom op als 120 zonnepanelen, zo’n 35.000 kWh.

Windmolens zijn tegenwoordig vaak een onderwerp van verhitte discussie. Meestal gaat het dan om grote molens, die hoger zijn dan 100 meter. Die leveren jaarlijks al gauw 8 miljoen kWh op, vergelijkbaar met zo’n 27.000 panelen. Dat is een groot verschil met kleine windmolens; van die kleine heb je er wel heel veel nodig als je geen grote wilt.

De doelstelling van Energiek Roderwolde is om energieneutraal te worden, dat betekent dat we evenveel energie willen opwekken als we samen gebruiken. De eerste inzet is op besparen, de vervolgvraag is: hoe wekken we de rest dan op? Een halve grote windmolen is dan voldoende voor heel Energiek Roderwolde, om maar eens een knuppel in het hoenderhok te gooien.

Windmolens kunnen niet zomaar worden geplaatst. Volgens het ruimtelijk beleid van onze gemeente mogen geen grote windmolens worden geplaatst. Voor kleine is de Matsloot de eerste pilot. De gemeente is druk bezig om ruimtelijk beleid te maken, dit moet in de zomer door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Een belangrijke ontwikkeling is de beweging naar “sociale windmolens”. Urgenda bepleit (https://www.urgenda.nl/maak-windmolens-sociaal/) om windmolens van de gemeenschap te maken. Die gemeenschap heeft dan behalve de lasten (impact landschap, geluid) ook de lusten in de vorm van jaarlijkse opbrengsten die aan de gemeenschap ten goede komen.

In juni houdt Energiek Roderwolde een bewonersbijeenkomst waar ook dit onderwerp ter sprake zal komen. Kom en denk mee! Hoe denkt u over windmolens? Doe alvast mee aan de poll over kleine windmolens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *