Speur de Energieslurper

Geachte bewoner(s),

Doe mee met de actie Speur de Energieslurper. Tijdens de actie gaat u samen met uw buren op zoek naar de grootste energieslurpers in uw huis. De actie is geheel gratis!

Deelname houdt in dat u een koffer ontvangt waarin vier stekkers zitten. Hiermee kunt u het energiegebruik van verschillende apparaten eenvoudig meten. De stekker geeft in euro’s weer hoeveel het apparaat gebruikt. Ook vragen we u om twee keer een vragenlijst in te vullen.

Nadat de energiestekkers door u en uw buurtgenoten gebruikt zijn, organiseren we een slotbijeenkomst. Energie-experts van de Hanzehogeschool Groningen zullen u en uw buurtgenoten meenemen in energiebesparing en mogelijkheden om kosten te besparen.

Ervaring bewoner Michael:

15 mei heb ik het koffertje opgehaald bij de Hanzehogeschool en volgens het schema ben ik zelf vrijdag de 17e gestart met meten. In de koffer zit een duidelijk beschrijving van hoe alles werkt en wat de bedoeling is. Naast 4 elektriciteitsmeters zit er ook een aantal grote bladen papier in waarop je de resultaten kunt opschrijven. Deze worden later door de Hanzehogeschool verwerkt voor hun onderzoek.

Voor mijzelf was het speuren naar energieslurpers het doel. Ik was al begonnen met een eigen metertje. Een oude vriezer heeft het huis moeten verlaten, omdat deze onzuinig bleek te zijn. De nieuw aangeschafte vriezer bleek maar 15 % van de oude vriezer te verbruiken.

Met de meters uit de koffer ben ik in een kleine week op zoek gegaan naar nog meer slurpers. Ik heb genoeg gevonden en ook nog 2 waar ik meteen wat aan heb kunnen doen. Twee vloerverwarming pompen, die dag in dag uit draaien, voorzien van een pompschakelaar waardoor het verbruik per jaar van 450 kWh naar 75 kWh per pomp is teruggebracht.

Voor de toekomst staat onder andere de koelkast nog op het programma om vervangen te worden maar dan moet die eerst stuk gaan.

Meld u aan

Aanmelden kan via Jeroen@Noordseveld.nl Voor vragen over de aanmelding kunt u terecht bij uw buurtgenoot Michael Roeterdink michael@greensocks.nl / 0624651644

We hopen u als deelnemer van deze unieke actie te mogen begroeten!

In de bijlage kunt u meer informatie vinden over de actie.

Met vriendelijke groet,

Platform Energiek Roderwolde Hanzehogeschool Groningen


Project 10.000 Duurzame Huishoudens

Het project 10.000 Duurzame Huishoudens is een tweejarig project dat door de Hanzehogeschool Groningen wordt uitgevoerd voor Provincie Drenthe. Dat doen we in Roderwolde samen met gemeente Noordenveld en energiecoöperatie Noordse Veld.

Samen met inwoners en ondernemers wil Provincie Drenthe energieneutraal zijn in 2035. Energieneutraal betekent dat we evenveel energie opwekken als dat we gebruiken. Met het project 10.000 huishoudens gaan we inwoners helpen om het energiegebruik te verminderen en te verduurzamen. Meer informatie over het project kunt u vinden via de volgende link: www.hanze.nl/huishoudens

Speur de Energieslurper

Voor het project 10.000 Duurzame Huishoudens maken we gebruik van de actie ‘Speur de Energieslurper’. Tijdens deze actie gaat u op zoek naar de grootste energieslurper in uw woning. U mag gratis gebruik maken van energiestekkers, waarmee u op eenvoudige wijze het energieverbruik van verschillende apparaten in uw huis kunt meten.

De actie ‘Speur de Energieslurper’ wordt gestart met het invullen van een vragenlijst. Vervolgens wordt u ingedeeld in een groepje van zeven of acht buurtgenoten die ook deelnemen aan de actie en bij u in de buurt wonen. Daarnaast ontvangt u ook een bericht wanneer u het koffertje met de energiestekkers kunt verwachten. De stekkers in het koffertje kunt u vervolgens een paar dagen gebruiken, waarna we u zullen vragen om het koffertje aan een buurtgenoot te geven. Nadat het koffertje bij alle deelnemende buren is geweest (dit zal maximaal een maand in beslag nemen), ontvangt u een mail met daarin het verzoek om de tweede (en laatste) vragenlijst in te vullen.

Tenslotte zullen de resultaten met elkaar worden besproken tijdens een nader te bepalen slotbijeenkomst en verkent u samen met de onderzoekers mogelijkheden om energie te besparen. De actie wordt opgevolgd door een aanbod om energiebesparende maatregel(en) te nemen.

Heeft u vragen?
Mocht u vragen hebben over de actie, dan kunt u een email sturen naar: Jeroen@Noordseveld.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *