Op welke huishoudelijke apparaten kun jij energie besparen?

Volg Lammerts goede voorbeeld!

Nieuw jaar, nieuwe kansen. We zijn gestart met een nieuwe ronde van de actie ‘speur de energieslurper’.

Wat houdt de actie Speur de Energieslurper in
Deze actie wordt gratis aangeboden door Energiek Roderwolde, in samenwerking met de Energiecoöperatie NoordseVeld en de Gemeente Noordenveld, en bevat een koffer met een drietal energiestekkers. Met deze stekkers kunnen deelnemers op een eenvoudige manier inzicht krijgen in het energieverbruik van elk huishoudelijk apparaat. Deelnemers mogen een week lang gebruikmaken van de stekkers. Zo kun je precies aflezen hoeveel stroom jouw apparaat verbruikt, hoeveel dat kost, en misschien wel belangrijker nog waar je kunt besparen!  

Speur de Energieslurper bij Lammert
Lammert Keizer uit Roderwolde was een van de eerste deelnemers van de nieuwe ronde. We vroegen hem naar zijn ervaringen.
Wat heeft je doen besluiten om mee te doen met deze actie?
“Ons jaarlijks energieverbruik is behoorlijk meer dan wat er gemiddeld staat voor een huishouden in vergelijkbare omstandigheden. Verschillende apparaten zijn meer dan 10 jaar oud, en wellicht zit er een grote energieslurper bij’, antwoord Lammert.
Met deze missie is Lammert vol enthousiasme aan de slag gegaan met de energiestekkers. Aan de keukentafel kijken we samen naar de inzichten die hij onder elkaar heeft gezet in een Excel-sheet op zijn laptop.

Wat viel Lammert op?
“We zijn een aantal opmerkelijke zaken tegengekomen”.
Dan ben ik wel benieuwd welke dat zijn. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Natuurlijk weten we dat een ledlamp veel minder energie verbruikt dan de ’standaard’  lampen. Echter wanneer je je er wat meer in verdiept, kom je al gauw tot de conclusie dat een investering in ledlampen zeker de moeite waard is. Wij hebben een drietal lampen met respectievelijk 6, 16 en 20 peerlampjes van ieder 25 W. Het is eenvoudig te berekenen dat een investering van €175 aan ledlampen binnen het jaar is terugverdiend”.
Dat is inderdaad een mooie besparing, en je vertelde ook nog iets over de televisie en de radio.
“Ja, klopt. Opvallend was het energieverbruik van de televisie. Deze doet bij ons regelmatig dienst als radio, maar wanneer je daarvan het energieverbruik meet, kom je er als snel achter dat dat geen handig idee is. Wanneer de televisie 6 uur op een dag dienst doet als radio, ben je jaarlijks een kleine €70,- kwijt”.
 
Zo, dat inderdaad een flink bedrag. Het loont dan al snel om een radio te kopen.
“Ja, klopt. Daar gaan we zeker naar kijken”.
Wat goed ook dat je door de energiestekkers tot dit inzicht bent komen.
“Ohja, en we hebben gezien dat de oude koel-vriescombinatie ruim de helft meer verbruikt dan de nieuwe. We gebruiken de oude nog als extra opslagcapaciteit. Dat verbruik weegt namelijk niet op tegen de kosten van de aanschaf van een nieuw apparaat, maar het is wel zaak hem niet onnodig aan te laten staan”.
Ben je nog dingen tegengekomen die een kleinere aanpassing vragen?
“Ja, zeker. Bijvoorbeeld in het energiegedrag. Hoe vaak ligt een iPad of mobiele telefoon wel niet te lang aan de oplader?”
 
Je bedoelt dat de iPad in de nacht al volledig is opgeladen, maar dat je de stekker er pas in de ochtend uithaalt?
“Ja, klopt. Daar kun je je echt op verkijken”.

Conclusie
Wat een fantastische inzichten, en écht goed dat je hebt meegedaan met deze actie. Ik hoop dat er meer buren volgen. Wat zou je anderen, die zich nog niet hebben aangemeld, willen meegeven?
“Al met al was het zeer zinvol om met behulp van de energiekoffer je eens te verdiepen in het verbruik in, en om, het huis. Wie zich daar nog niet mee bezig heeft gehouden, het is zeker aan te raden. Het is ook nog eens gratis!”

Nieuwsgierig geworden?
Zou je ook graag willen onderzoeken waar jij kunt besparen op je energierekening, en volg je Lammerts goede voorbeeld? Maak je interesse dan kenbaar zodat ook jij het zonnige koffertje in huis kunt krijgen. Aanmelden kan via www.energiekroderwolde.nl.  Voor meer informatie of het aanmelden kun je contact opnemen met Jochem Pennekamp, T:06-588 73 402.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *