Energiemaatregelen woningen Kruiskamp

Wat is er allemaal gebeurd met de woningen aan de Kruiskamp

Woonborg heeft aan de Kruiskamp behoorlijk geïnvesteerd in isolatie en duurzame energieopwekking! De woningcorporatie heeft als doelstelling in 2040 een energieneutraal woningbestand te hebben. Door minder energieverbruik en door het plaatsen van zonnepanelen wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

De verbeterwerkzaamheden betroffen het aanbrengen van isolatie in de gevels, vloeren en daken. Daarnaast zijn de dakkapellen vervangen en zijn de woningen voorzien van HR++ beglazing. En als klap op de vuurpijl hebben alle woningen 8 zonnepanelen gekregen!

Dit alles is in december 2019 afgerond. Het is nu maart 2020 en we zijn benieuwd wat de bewoners ervan vinden.

De resultaten en (alleen maar positieve!) ervaringen

Alle bewoners waren enthousiast toen Woonborg de werkzaamheden aankondigde. Uitspraken als: “het wonen wordt er alleen maar beter van” en “je krijgt er profijt van”.

Natuurlijk heeft het werk een behoorlijke tijd geduurd, maar dat is nauwelijks als overlast ervaren: “prima verstandhouding met de medewerkers” en “ het waren allen toppers”

Over het resultaat is iedereen goed te spreken. De maatregelen, die getroffen zijn hebben het woongenot zeer verhoogd: “nog nooit zo lekker had in huus as nou”.

Eigenlijk meldde iedereen enthousiast:

  • Het tocht niet meer over de vloer en bij de ramen: “geen koude voeten meer en het gordijn waait niet meer”;
  • Minder geluid van buiten door het HR++ glas;
  • Het huis is sneller op temperatuur en blijft langer warm;
  • In de nacht minder warmteverlies: “’s ochtends lang zo koud niet als je beneden komt”;
  • De bijkeuken/ het schuurtje is helemaal super nu de vloer, de wanden en plafond geïsoleerd zijn: “het kwam er altijd koud weg”;
  • Boven zijn de kamers veel warmer: “de slaopkaomer was altied een ieskast” en “de hobbykamers zijn veel aangenamer”;
  • Nieuwe dakkapellen ook comfortverhogend;
  • En we hebben nu allemaal een aansluiting om elektrisch te gaan koken.

Conclusie isoleren loont

Enthousiasme ook over de geplaatste zonnepanelen. De meeste woningen hebben nog een oude analoge meter en die zie je als de zon schijnt met grote snelheid achteruit draaien. En zelfs als de zon niet schijnt en het een lichte dag is zie je dat gebeuren!

Op dit moment hebben de bewoners de verbruikscijfers nog niet beschikbaar, maar gezien de ervaringen met de isolatie en de zonnepanelen heeft ieder er vertrouwen in, dat het ook financieel voordeel oplevert. Want de huurverhoging is iedereen meegevallen. Over een jaar maar eens kijken hoeveel het verbruik naar beneden is gegaan!

En het stemt de bewoners tevree, dat een bijdrage wordt geleverd aan de vermindering van de CO2-uitstoot: je kunt niet zeggen: het zal onze tijd wel duren en je moet ook denken aan onze nazaten.

Kortom: de bewoners zijn zeer tevreden over het resultaat van alle maatregelen en geven er zeker een 8 voor!    “Het had wel 5 jaar eerder gemogen” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *